Seks av ti studenter bruker for lang tid

Publisert:5. mai 2015Oppdatert:5. mai 2015, 09:14
Et finansieringssystem som premiererer fullførte grader er noe av det Torbjørn Røe Isaksen vil legge fram i dag.

Kunnskapsministeren vil at norske studenter skal skjerpe seg og i større grad fullføre på planlagt tid.

Under halvparten av studentene fullfører utdanningen på planlagt tid. Nå ber kunnskapsministeren studentene ta seg sammen og gjøre noe han selv ikke klarte da han var student.

– Det er altfor dårlig. Det er åpenbart et tap for den enkelte og for samfunnet, sier Torbjørn Røe Isaksen, til NRK.

Kunnskapsministeren snakker om studentene som ikke fullfører studiene på såkalt normert tid, altså innenfor tiden som er lagt for det enkelte studiet. Rundt 60 prosent av studentene bruker lengre tid enn det som er satt.

– Vi trenger bedre ordninger som kan oppmuntre og stimulere studentene til å gjennomføre raskere, mener Isaksen.

Foreslår tiltak i dag
I dag legger kunnskapsministeren fram tilstandsrapporten for høyere utdanning og kommer samtidig med forslag til hvordan tallene kan bedre seg. NRK forteller at Kunnskapsministeren blant annet vil gjøre følgende:

• Innføre et finansieringssystem som belønner universitetene og høgskolene med studenter som fullfører hele graden.
  • Gi et ekstra stipend eller gjøre om studiefinansieringen sånn at de som faktisk fullfører blir belønnet.
  • Få flere studentboliger som gjør at studentene ikke må jobbe utenom studiene for å klare å betale husleie.

Her kan du følge framleggingen fra 09.00:

Brukte lengre tid selv
Fullførte du studiene selv på normert tid?

– Jeg var aktiv i politikken og fullførte ikke masterløpet på normert tid, så jeg er ikke et eksempel til etterfølgelse. Jeg får si som faren min sa da jeg var liten; gjør som jeg sier, ikke som jeg gjør, svarer Isaksen.

Isaksen vil altså belønne studentene som fullfører på normert tid, men sier ikke noe om å straffe de som ikke gjør det. Samtidig sier han at han selv ble straffet økonomisk da han ikke fullførte mastergraden på normert tid, og at det er sånn systemet bør være.

– Det er et system som er veldig fornuftig og veldig bra, mener Isaksen.

Han ble straffet ved at han ikke fikk omgjort så mye av lånet til stipend som han hadde mulighet til.

– Studentene får belønning når de tar studiepoeng ved at noe av lånet blir gjort om til stipend. Det er en ordning vi må vurdere å knytte opp mot hele grader også, avslutter kunnskapsministeren.