Røe Isaksen er bekymret for frafall

Publisert:2. mai 2016Oppdatert:2. mai 2016, 10:29
Kun 40 prosent av bachelorstudentene fullfører på normert tid, mens 43 prosent av masterstudentene gjennomfører på normert tid. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen er urolig over tallene. Foto: Ingvild Festervoll Melien

Flere velger å starte på høyere utdannelse, men hver fjerde student faller fra.

Bare fire av ti studenter fullfører til planlagt tid.

Det viser Tilstandsrapporten for høyere utdanning som publiseres mandag.

– Norge kommer dårlig ut
– Når vi ser på hvor mange som gjennomfører på normert tid og sammenlikner oss med andre land, kommer Norge dårlig ut. Men vi vet at det er stor variasjon mellom de forskjellige studiene. Det er også stor variasjon mellom institusjonene, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen i en pressemelding.

Han er bekymret, både for studentenes tidsbruk og for frafallet.

– Høyere utdanning og forskning er nøkkelen for å klare den omstillingen vi står overfor og for å gjennomføre det grønne skiftet. Derfor er regjeringen opptatt av at flere studenter må fullføre sine studier, sier Torbjørn Røe Isaksen.

Dropper ut tidlig i studieløpet
Hovedvekten av frafallet skjer de første to semestrene. Mange velger også å slutte på et påbegynt studium for å begynne på et annet.

– Tilstandsrapporten viser at om lag hver fjerde bachelorkandidat som begynte på humanistiske eller samfunnsvitenskapelige studier, ombestemte seg og fullførte på et annet fagområde, sier Isaksen.

Regjeringen arbeider nå med en egen stortingsmelding om utdanningskvalitet.