UiB-stipendiater er mest effektive

Publisert:2. mai 2016Oppdatert:2. mai 2016, 10:25
I Bergen fullfører 77 prosent av de som starter på en doktograd innen seks år. Dette plasserer UiB helt på toppen av lista. Disse nye doktorene fikk diplomet sitt i januar 2015. Foto: Ida Bergstrøm

UiB gjør det klart best av de fem største doktorgradsgivende institusjonene, viser Tilstandsrapporten for høyere utdanning.

Norske studenter på alle nivåer sliter med å fullføre graden på normert tid. Dette viser Tilstandsrapporten for høyere utdanning for 2015 som offentliggjøres mandag.

Et nasjonalt mål sier at mellom 75 og 85 prosent av doktorgradsstudentene skal ha disputert innen seks år. I 2015 nådde bare 66 prosent av kandidatene dette målet. Dette melder NTB.

– Dette er for svakt, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) til NTB.

Forsinkelser koster
Isaksen mener den lave gjennomføringen og det høye frafallet forteller at kvaliteten på høyere utdanning ikke er god nok.

– Det er kostbart både for samfunnet og for den enkelte student. Vi jobber nå med en stortingsmelding om utdanningskvalitet, hvor vi ser på hvordan vi kan bidra til at flere gjennomfører, sier han.

Kunskapsministeren mener institusjonene må lære av de som har best studentgjennomstrømming.

UiB gjør det klart best av de fem største doktorgradsgivende institusjonene, med en fullføringsgrad innen seks år på 77 prosent. Deretter følger NMBU med 70 prosent og Universitetet i Oslo og NTNU med rundt 65 prosent.

Svake tall for bachelor og master
På lavere grad er gjennomføringsprosenten betydelig lavere.

Bare et mindretall av studentene på bachelor og master gjennomfører på normert tid. For bachelorstudentene er tallet 40 prosent. For masterstudentene er tallet marginalt høyere, 43 prosent.