– Vi er en krevende kunde

Publisert:12. februar 2018Oppdatert:12. februar 2018, 15:50
Det går mot løsning med DFØ for BOTT-samarbeidet, men fortsatt må prisen ned, mener Kjell Bernstrøm.

UiB-direktør Kjell Bernstrøm tror økonomiadministrasjonen til universitetene havner hos Direktoratet for økonomistyring (DFØ) – dersom prisen blir riktig.

DFØ er vant til å jobbe mot departementene, ikke i et marked. Og vi er en krevende kunde, sier Bernstrøm.

Han leder forhandlingene for universitetene, som har gått sammen i det såkalte BOTT-samarbeidet. Etter pålegg fra Kunnskapsdepartementet prøver de å få til en avtale der DFØ tar seg av økonomisystemer som lønn og regnskap for universitetene i Tromsø, Trondheim, Oslo og Bergen. NMBU er med som observatør.

Det er tidligere kjent at forhandlingene fortsetter. I forrige uke hadde Bernstrøm møte med både Kunnskapsdepartementet og DFØ, og konklusjonen i etterkant er at prosessen går videre.

DFØ for dyre

– Vi har lagt et møte for den videre prosessen, og planlegger en styresak om dette i mars. Nå er det økonomi som er hovedfokus, forteller Bernstrøm.

I forhandlingene er både funksjonelle og tekniske spørsmål løst, og tilbudet fra DFØ gir universitetene de funksjonene de ønsker. Prosjektstyringsverktøyet som nå ligger inne i løsningen for eksempel en del bedre enn dagens løsning.

Men prisspørsmålet er ennå ikke løst: Universitetene synes at DFØ er for dyre.

DFØ tilbyr de samme systemene som du sannsynligvis ville fått i markedet i dag. Og hvis vi klarer å lande en pris, går det nok i retning av en avtale med DFØ, sier Bernstrøm til På Høyden.

Selv om det ikke er andre tilbydere enn DFØ inne i forhandlingene, tror Bernstrøm at universitetene vil klare å vurdere om prisen de ender opp med er konkurransedyktig. Eksterne konsulenter som kjenner markedet blir blant annet brukt for å vurdere dette.

Han regner med at endelig beslutning blir tatt før sommeren.

Bare skifte av system

Blant ansatte på universitetene har det vært en viss uro for hva en avtale kan bety for arbeidsplassene, men Bernstrøm ønsker å avdramatisere:

– Vi er i en situasjon der driften av disse systemene allerede er satt ut. Å skifte system og leverandør har ikke særlig med implikasjoner, sier Bernstrøm.

Å flytte driften til DFØ vil derfor ikke føre til færre arbeidsplasser. Men en annen utvikling vil likevel kunne gi færre arbeidsplasser innenfor økonomi og administrasjon på universitetene i tiden framover.

– Om du standardiserer og digitaliserer arbeidsprosesser vil det føre til færre jobber, sier han.

Behandlingen av reiseregninger kan for eksempel bli helautomatisert, slik at ingen trenger å gjøre manuelle operasjoner med disse. Arbeidet med å digitalisere arbeidsprosesser går imidlertid videre, uavhengig av hvem som leverer økonomisystemene.

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed