Tror samme tagger ødela bilder av Sylvi og overgrepstruet gutt

Publisert:8. mai 2018Oppdatert:8. mai 2018, 08:06
Bildet "Making a martyr" til venstre er laget av AFK, men ble tagget over etter to dager. "The force is with me" til høyre ble tagget over samme natt, etter alt å dømme av den samme taggeren. Foto: AFK/Dag Hellesund

Gatekunst-kjennere tror den samme taggeren ødela både Sylvi Listhaug-bildet og bildet som viser en gutt som holder et lyssverd i kampen mot overgrep.

Natt til andre påskedag lagde gatekunstneren AFK et bilde i krysset mellom Hans Holmboes gate og Fosswinckels gate.

– Skribleri og hærverk

Bildet hadde tittelen «Making a martyr», og fikk massiv oppmerksomhet fra første natt. Men etter bare to dager slo en tagger til og malte over deler av bildet med sølvfarget strek. Deretter malte andre hele motivet svart, før et studentkollektiv tok bildet med hjem og «restaurerte» det med neglelakkfjerner. Nå er bildet utstilt hos Gategalleriet.

Men taggeren som begynte ødeleggelsen av Listhaug-bildet gikk samme natt løs på et annet bilde:

Motivet «The force is with me», som er autorisert gatekunst på veggen til Det psykologiske fakultet ved UiB.

Gatekunst-kjenner og UiB-pensjonist Karl Torbjørn Kleveland fikk høre om taggingen like etterpå.

– Dette er bare skribleri og rent hærverk. Jeg tror rett og slett det er en som vil ødelegge det som er populært, sier Kleveland til På Høyden.

Politi-gatekunst

«The force is with me» har også en spesiell historie. Bak kunstnernavnet A213 skjuler Morten Klokkeide seg, som til daglig er etterforsker ved Bergen nord politistasjon.

– Dette var den første piecen A213 gjorde ute på gata, forteller Kleveland.

Meningen var at «The force is with me» skulle få stå i ett år, før det blir erstattet av et nytt bilde.

Universitetet i Bergen er en stor eiendomsforvalter på Nygårdshøyden, og har et godt forhold til gatekunst. Mange steder har gatekunstnere fått bruke husveggene som lerret, til glede for både naboer og tilreisende som kommer for å se på gatekunst.

Ingenting pent i byrommet

Men det er stadig en viss spenning mellom gatekunst-miljøet og taggerne:

– Hvis noen setter en piece over en tag, så hevner gjerne taggerne seg. Og så har du selvsagt de som bare vil ødelegge. Men det er også livet for gatekunst: De blir ikke værende.

Øistein Jakobsen har også god kontakt med gatekunstmiljøet i Bergen, og bekrefter at det kan være spenninger mellom de som driver med grafitti, tagging og gatekunst.

– Blant noen taggere er det en subkultur som har som mål å ødelegge gatekunst. Ingenting pent skal inn i byrommet, forklarer Jakobsen.