Arbeiderpartiet går mot foretaksmodellen

Publisert:14. juni 2018Oppdatert:14. juni 2018, 14:19
Aps Nina Sandberg vil verken ha foretaksmodell eller noe mulighetsstudie for sektoren. Dette står i sterk kontrast til strukturreformen, som det var tverrpolitisk enighet om. Foto: Arbeiderpartiet

Interessen for å utrede foretaksmodellen for UH-sektoren er stadig fallende: Ap vil verken ha foretaksmodell eller noe mulighetsstudie for mer autonomi.

«Arbeiderpartiet ønsker ikke foretaksmodell for universiteter og høyskoler, og ser ikke behovet for en «mulighetsstudie» som vil skape mer uro i sektoren og kan ta fokus vekk fra samfunnsoppdraget til institusjonene» heter det i vedtaket fra stortingsgruppen til partiet.

Men partiet vil likevel gi mer tillit til institusjonene, sier Nina Sandberg, som har ansvaret for forskning og høyere utdanning i partiet:

– Universiteter og høyskoler er kunnskapsorganisasjoner og bør styres basert på tillit, og hensynet til lik rett til utdanning må ivaretas. Vi mener eventuelle nye tilknytningsformer må velges ut fra institusjonens samfunnsmandat og særtrekk, og etter grundige faglige prosesser. Hvis man først skal utrede noe så kontroversielt, forventer vi som et minimum at ansatte og student er formelt representert, sier Sandberg i en pressemelding.

Hun stiller også spørsmål ved hvorfor regjeringen har tatt initiativ til å utrede blant annet foretaksmodellen, med begrunnelse om å gi sektoren mer autonomi:

– Statssekretær Rebekka Borsch fra Venstre har hevdet at det er sektoren selv som har ønsket at regjeringen utreder foretak, men det finner vi lite beviser på. Det er vanskelig å se at dette skal være sektorens eget initiativ, sier Nina Sandberg.