Falsk forsker står bak påstand om at vaksine gir livmorhalskreft

Publisert:1. juni 2018Oppdatert:1. juni 2018, 10:37
Karolinska Institutet har blitt brukt av en person som sprer falske forskningsresultater. Foto: flickr.com/Pelle Sten

En forskningsartikkel som hevdet at HPV-vaksine kan gi kreft, er nå blitt trukket tilbake. – Ekstremt alvorlig, uttaler Karolinska Institutet.

En antatt falsk forsker ved navn «Lars Andersson» sprer vaksinemotstand og hevder feilaktig at han har tilknytning til Karolinska Institutet (KI) i Stockholm i internasjonale tidsskrifter. Dette skriver forskning.no.

Nå jobber kommunikasjonsavdelingen ved KI på spreng for å redusere skaden.

For en måned siden skrev han i en artikkel i The Indian Journal of Medical Ethics at en vaksine mot HPV kan ha skylden for økningen av antallet tilfeller av livmorhalskreft i deler av Sverige de siste årene.

HPV, humant papillomavirus, forårsaker livmorhalskreft. Det er nettopp denne sykdommen vaksinen er utviklet for å forebygge.

Falske opplysninger

Personen har oppgitt at han jobber ved «Institutionen för fysiologi och farmakologi» ved Karolinska Institutet.

Han har også oppgitt at han er pensjonert professor.

Nå har Läkartidningen avslørt at denne Lars Andersson ikke er den han har utgitt seg for å være.

– Det finnes overhode ingen Lars Andersson hos oss som kan stemme med beskrivelsen.

Det sier Peter Andreasson, pressesjef på Karolinska Institutet.

Ifølge Andreasson finnes det ingen ved det navnet som verken nå eller tidligere har vært tilknyttet KI.

Forskningsinstituttet ba tidsskriftet om å fjerne artikkelen.

Ingenting i påstandene

Joakim Dillner, professor i infeksjonsepidemiologi ved KI, sier til legetidsskriftet at det ikke ligger noe bak påstandene om at økningen skyldes HPV-vaksinasjon.

Han håper at publiseringen ikke får noen negativ effekt på folks ønske om å vaksinere seg mot HPV.

– Det er veldig trist at Karolinska Institutet utnyttes på denne måten, sier han til Läkartidningen.

Ukjent identitet

Men hvem er så denne Lars Andersson? Rektor Ole Petter Ottersen ved Karolinska Institutet sier følgende:

– Vi kjenner ikke hans identitet, og navnet han bruker er et pseudonym. Vi har heller ingen evidens for at han noen gang har vært forsker, sier han til forskning.no.

Forøvrig henviser Ottersen til sine blogginnlegg om saken.

Han mener saken avslører kritiske mangler i dagens praktisering av medisinsk publisering, og mener tidsskriftet har vært for lite kritiske før de publiserte. Han mener de bør innføre strengere kontroll av innsendte artikler.

Til nå har de funnet ut at den mystiske personen også tidligere har vært aktiv i vaksinasjonsdebatter før, blant annet om Pandemrix (mot svineinfluensa) for noen år siden.

Ottersen ble tilsatt som rektor for å gjenopprette ryktet til KI etter den mye omtalte Macchiarini-saken

Ble trukket tilbake

Først reagerte tidsskriftet med å tilføye en kommentar om dette. Nå har tidsskriftet trukket tilbake artikkelen, melder Retraction Watch.

Den samme personen har fått publisert fire artikler om påstått risiko ved vaksiner.

Artikkelen hadde, oversatt til norsk, tittelen «Økt forekomst av livmorhalskreft i Sverige: Mulig kobling til HPV vaksine», på engelsk  «Increased incidence of cervical cancer in Sweden: Possible link with HPV vaccination».

De tre andre artiklene av personen som går under dette navnet, og hvor han hevder tilknytning til KI, vil også bli trukket tilbake, ifølge nettstedet.