Frank har kommet hem

Publisert:22. juni 2018Oppdatert:22. juni 2018, 14:48
Kunstneren Newton har laget en mindre versjon av gatekunstverket han spontant laget på Georg Johannessens plass i fjor høst. Foto: Hilde Kristin Strand

Gatekunstverket av Frank Aarebrot har gjenoppstått, inne i store auditorium i SV-bygget.

Kunsthistorieprofessor Siri Meyer kunne tenkt seg et større bilde inne i auditoriet. Foto: Hilde Kristin Strand

– Jeg visste ingenting om at det skulle lages et gatekunstverk av Aarebrot. Plutselig en morgen var det noen som ringte meg og spurte om jeg hadde sett det, sier kunsthistorieprofessor Siri Meyer.

Verket som viste Frank Aarebrot ble laget på Georg Johannessens plass bak studentsenteret. Tidligere i uken kunne BA (bak betalingsmur) melde at Frank var fjernet.

Men På Høyden fant ham, inne i det store auditoriet i SV-bygget. Forklaringen på at han er plassert der er lite dramatisk.

– Det var allerede inngått en kontrakt med nye kunstnere om at det skulle lages ny utsmykning på Georg Johannessens plass. Den utsmykningen som er der, både Georg og sitatene rundt, begynte å bli visket ut. Derfor er den nå fjernet, og fra august kommer det en ny hyllest til Johannessen, sier Meyer.

Mindre versjon av det samme verket

Meyer leder estetisk utvalg ved UiB, og sier at den spontane Aarebrot-gatekunsten ikke var klarert, og at plasseringen ikke var optimal. Men rektor ønsket å ta vare på verket. Nå er det kommet i glass og ramme.

– Gatekunstnere bruker ofte en sjablong eller stensil. I dette tilfellet har kunstneren rett og slett laget en mindre versjon av samme verk, sier Meyer.

Hun sier verket er en fin hyllest til en av UiBs mest fremragende formidlere.

– Det passer godt å ha det her inne, i SV-bygget. Men inne i dette store auditoriet kunne jeg ønsket av det var enda større.

Fremdeles gatekunstverk

Piecen av Aarebrot ved Studentsenteret kom opp kort tid etter at han døde i fjor. Kunstner er Thomas Samsonsen, kjent i miljøet som Newton.

Men stort sett bli Meyer eller eiendomsavdelingen spurt før gatekunst blir laget på en UiB-vegg.

– De fleste henvender seg til oss og spør om vi har en god vegg. Det er ikke alle vegger som egner seg, blant annet må betongen være av et bestemt slag, sier Meyer.

De som ikke har tilgang til SV-auditoriet kan fremdeles se gatekunst av Frank Aarebrot. I mai i fjor laget gatekunstneren Nimi, som egentlig heter Naeem Searle, en piece på et hjørne i Professor Keysers gate.

Når 7-åringen spør

På Høyden hadde med seg en ung lærling for å se på Aarebrot-bildet. Kristiane Strand Øksnes (7 ½) hadde tenkt ut to spørsmål til Siri Meyer:

– Hva forsker du på?

– Jeg forsker på kunstbilder, slike som du finner i museum og på galleri.

– Hvorfor vil du forske?

– Jeg er ganske nysgjerrig og vil vite ting. Når jeg underviser kan jeg følge opp det jeg er nysgjerrig på. Jeg kan gjøre det jeg har mest lyst til nesten hele tiden.