Vet du hvor fort noen kan stjele identiteten din?

Publisert:15. august 2018Oppdatert:15. august 2018, 06:00
Noen med uærlige hensikter kan kjapt stjele informasjon fra bankkortet ditt. Sebastian Kvamme Bech er student i datasikkerhet, og bevisst på hvordan han kan beskytte seg mot kriminelle. Foto: Tor Farstad

– Det er ikke mulig å ha for mye kunnskap om sikkerhet, sier informatikk-student Sebastian Kvamme Bech.

Når Sebastian Kvamme Bech (26) er på reise, har han med seg en spesiell lommebok. Den kan beskytte bankkortene hans mot at noen stjeler informasjon de kan bruke på uærlig vis.

– Man trenger ikke mer enn en mobiltelefon med et spesielt program. Ved å holde telefonen mot en annen persons bankkort, eller lommebok, kan man få tilgang til kontoen, forklarer Bech.

I går hadde han sin første dag som informatikk-student ved UiB. Bach skal ta bachelor i datasikkerhet ved Institutt for informatikk.

Økning fra i fjor

Omtrent samtidig som Per Sandberg (Frp) mandag varslet at han gikk av som statsråd hadde de ferske datasikkerhetsstudentene sitt første møte med UiB. Kjernen i Sandberg-saken: Datasikkerhet, nærmere bestemt å ta med seg statsrådtelefon til Iran.

– Jeg tror det er mange som ikke vet hvor mye andre faktisk kan vite om en, sier Maria Var Der Reek Lindsheim (19).

– Det er fullt mulig å overvåke en annens PC, og bruker man for eksempel snapchat blir jo alle disse bildene lagret et sted.

Lindsheim sier at hun ønsket å studere noe som gjør at hun kan arbeide med PC-relaterte oppgaver.

– Jeg tenkte først på dataingeniør, men synes det høres mer spennende ut med kryptologi, sier hun.

IKT-fag har en økning i studenttallet på tolv prosent sammenlignet med i fjor. UiB fikk i fjor 75 nye studieplasser innen IKT-fag, og Simula@UiB fikk penger til å blant annet utdanne flere innen kryptologi.

– Dataangrepen blir stadig mer alvorlige. Vi vil nå sørge for å utdanne dem som skal beskytte viktige norske interesser, sa forsknings- og høgere utdanningsminister Iselin Nybø til Bergens Tidende da budsjettlekkasjen ble gjort kjent i mai.

Sebastian Kvamme Bech har allerede en bachelorgrad som dataingeniør. Nå ønsker han å bygge på med sikkerhetsfag. Håpet er å få jobb i enten en bank eller i Kripos.

– At andre får tak i et av passordene dine er ikke det verste. Det er verre at de får tilgang til din lokale server og stjeler informasjon, som for eksempel bilder. Å sitte på disse er noe som kan brukes til utpressing av maktpersoner, sier Bech.

Evig videreutdanning

For noen år siden var såkalt skimming av minibanker det man ble advart mot. Nå er det andre metoder som blir brukt av dem som har uærlige hensikter.

– Er det mulig å holde tritt med de som bruker teknologien til å stjele fra andre?

– Jeg tror flere av oss som lærer om kryptologi og datasikkerhet har mulighet til å gjøre det, ja, sier Lindsheim.

Hun gleder seg til livet som student.

– Jeg ser frem til å være en del av et studiefellesskap, og håper det blir mye gøy. Men jeg er også giret på å få en okey jobb etterpå, sier hun.

IKT-studenter er flinke. Men det er viktig å tenke på at de kriminelle også er smarte og flinke. Det er ikke mulig å ha for mye kunnskap når det handler om sikkerhet, så jeg tror vi må regne med å ta videreutdanning frem til pensjonsalder, smiler Bech.