Dåpsfest for et ekte barn av KD

Publisert:3. september 2018Oppdatert:3. september 2018, 15:47
Program for kunstnerik utviklingsarbeid er nå en del av Diku. Kjetil Møster er tilknyttet programmet som stipendiat ved Griegakademiet.

Barnet heter Diku, er søster av Nokut og Unit, og skal være en pådriver for at morgendagens kandidater løser morgendagens utfordringer.

– Dersom jeg ikke kunne ha smoking på i dag, når kan man da gå med smoking?

Harald Nybølet smilte og så utover forsamlingen i Grieghallen. Mandag var det nye direktoratet, Diku, der Nybølet er direktør, samlet for å feire seg selv.

– Vi får nå en treenighet av Unit, Diku og Nokut. Og så vokter jeg meg litt for å kalle noe i offentlig sektor hellig, sa statssekretær Kjartan Almenning, som møtte på vegne av forsknings- og høyere utdanningsminsiter Iselin Nybø.

Samle og samordne

Det hele og fulle navnet er Direktoratet for internasjonalisering og kvalitetsutvikling i høyere utdanning. Direktoratet består av de gamle organisasjonene SIU, Norgesuniversitetet og Program for kunstnerisk utviklingsarbeid.

Det er Kunnskapsdepartementet som har slått sammen flere av sine virksomheter og opprettet det nye direktoratet. Et annet nytt direktorat er Unit – Direktoratet for IKT og fellestjenester i høyere utdanning og forskning. Nokut -  Nasjonalt organ for kvalitet i utdanninga – er foreløpig den mest kjente i søskenflokken.

Ifølge statssekretær Almenning handler det om å gi sektoren et løft gjennom å samle og samordne. Han pekte på det grønne skiftet og endring av arbeidshverdagen for mange.

– Norge trenger kandidater med høg og kvalitativ kompetanse, og Diku skal være en pådriver for at morgendagens kandidater løser morgendagens utfordringer for Norge, sa Almenning, og minnet om at kvalitet i utdanning er et av fem satsningsområder for statsråd Nybø.

Hovedkontor i Bergen

Det nye direktoratet får totalt 120 arbeidsplasser. De fleste av disse i Bergen, men Diku vil også ha et kontor i Tromsø.

– Kvalitet i høyere utdanning angår oss alle. Diku er et nytt, slagkraftig direktorat som skal bidra til å heve kvaliteten i høyere utdanning. Gjennom nærhet til brukerne og en forankring i sektoren vil vi også være i stand til å gi kunnskapsbaserte råd til dem som utformer politikken, sa Dikus styreleder Kristin Flornes i sin velkomsttale.

Nokut-direktør Terje Mørland gratulerte «søsteren» med dåpsdagen. Gaven fra Nokut var SFU-ordningen, Senter for fremragende utdanning. Diku overtar også ansvaret for lærebokutvalget, som har lagt under Universitets- og høgskolerådet, og skal dessuten ta over de nasjonale utdanningsprisene.

SFU-ordningen må dere ta godt vare på, sa Mørland, mens Flornes sendte en klar melding til politikerne:

– Vi har forventinger til opptrapping av SFU-ordningen.

Og om en måned blir statsbudsjettet lagt frem.

– Da kommer det en revidert langtidsplan, kunne statsråd Almenning opplyse om.

«Kultur for kvalitet i høyere utdanning» ble vedtatt av Stortinget i juni i fjor.