KI-rektor Ottersen skal være frikjent for påstand om uredelighet

Publisert:6. september 2018Oppdatert:6. september 2018, 13:20
Ole Petter Ottersen var først rektor ved UiO, nå ved Karolinska Institutet. I sommer ble han anklaged for forskningsfusk, men skal nå være frikjent. Foto: Guri Gunnes Oppegård

Rektor for Karolinska Institutet Ole Petter Ottersen skal være frikjent fra mistanken om uredelighet i forskning som ble framsatt tidligere i sommer.

Den 19. juli i år ble rektor på Karolinska Institutet (KI), Ole Petter Ottersen, anmeldt for uredelighet i forskning.

Anmeldelsen ble levert inn rett etter at Ottersen hadde offentliggjort nye beslutninger i Macchiarini-saken der sju av i alt 43 forskere ble felt nettopp for uredelighet i forskning.

Det er det franske instituttet Pasteur som har utredet saken om Ottersen for KI, og som nå også har frikjent ham, forteller KI i en pressemelding. Dette skriver Khrono.

Artikkel fra 1999

Anmeldelsen handlet om en vitenskapelig artikkel som ble publisert i Journal of Neuroscience for nesten 20 år siden, i 1999.

Det var svenske Dagens Nyheter som først skrev om saken.

I sommer bekreftet Ottersen overfor Khrono at det i forbindelse med oppryddingsarbeidet etter Macchiarini-saken også har blitt rettet mistanke om fusk mot ham selv.

— Dette utredes og det er viktig å få frem at her er jeg en medforfatter og det aktuelle eksperimentet ble gjort i Paris i hovedforfatterens laboratorium. Jeg har kontaktet hovedforfatteren for å finne ut hva som har hendt, sa Ottersen i en rask kommentar til Khrono i juli.

Artikkel fra 1999

Artikkelen, som ble publisert i Journal of Neuroscience i 1999, handlet om en bestemt reseptor i hjernen og det er tre bilder i artikkelen som er mistenkt å være dupliserte innen samme artikkel.

Ole Petter Ottersen var en av flere medforfattere, mens hovedforfatteren var knyttet til det franske Institut Pasteur i Paris og eksperimentet som det ble satt spørsmålstegn ved ble utført der.

KI tok kontakt med Pasteur

I en pressemelding skriver KI at siden forskningen ikke er utført på KI, og Ottersen ikke var en hovedforfatter, måtte de be om hjelp fra det franske instituttet for å få klargjort omd et var snakk om uredelighet eller ikke.

Det er etter en utredning der at instituttets etiske komite slår fast at det ikke er snakk om uredelighet i denne saken.