Forskerens funn kan ha nådd to milliarder mennesker

Publisert:17. oktober 2018Oppdatert:17. oktober 2018, 06:00
Christopher Henshilwood kan trolig med rette kalle seg UiBs mest berømte forsker etter medieoppmerksomheten i høst. Foto: Njord V. Svendsen

UiB-arkeologen Christopher Henshilwoods sensasjonelle funn av verdens eldste tegning førte til 1000 nyhetsoppslag i 70 land.

Etter at Henshilwood og kollega Karen van Niekerk publiserte funnet av det som trolig er verdens eldste abstrakte tegning i Nature 12. september, har det gått slag i slag. Nyheten har fått bred dekning i alt fra På Høyden via Nigeria Sun til New York Times.

Ifølge en rapport fra det internasjonale medieovervåkingsselskapet Meltwater kan nyheten ha nådd så mange som to milliarder mennesker. Ifølge Meltwater skal funnet ha ført til over 1000 unike nyhetsoppslag i 70 land.

Det er Universitetet i Bergen (UiB) selv som melder dette. Ifølge UiB bruker Meltwater en spesiell formel for å regne ut rekkevidde og spredning, en formel som bygger på antall gjennomsnittlige lesere.

– Vi visste det kunne bli en stor nyhet, men at den skulle spre seg så raskt er overveldende, sier Henshilwood.

Funnet det er snakk om er en 73 000 år gammel avansert tegning, som ble oppdaget på en bit av silcrete, en bergart som ble brukt til produksjon av redskaper. Den ble funnet i Blombos-grotten i Cape-regionen i Sør-Afrika. Der har Henswhilwood og kollegaene hans drevet utgravinger siden tidlig på 1990-tallet, de siste 15 årene både i regi av UiB og Universitetet i Witwatersrand, Johannesburg.

Den sørafrikanske arkeologen er fra før en av få fra norske institusjoner som er på listen blant verdens mest siterte forskere. Han har også fått en rekke utmerkelser for sitt arbeid, blant annet fra Sør-Afrikas tidligere president, Nelson Mandela.

Henshilwood er direktør ved Centre for Early Sapiens Behaviour (SapienCE), et senter for fremragende forskning i Bergen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed