Adventstid og unike kilder

Publisert:30. november 2018Oppdatert:30. november 2018, 13:26

Vi tenner adventslys og går inn i en tid fylt av forventning, tradisjoner og kanskje litt stress. Spesialsamlingene ved UB markerer førjulstiden med en adventsutstilling fra de forskjellige samlingene.

Trenger du å komme i førjulsstemning er Spesialsamlingene i HF-bygget rett sted! Gamle julekort og -blader fra både Billedsamlingen og Manuskript- og Librarsamlingen er utstilt sammen med materiale fra Skeivt arkiv om skeiv jul.  Språksamlingene har funnet fram ord og begreper om julemat. Et utvalg av julemusikk kommer med våre gjester fra biblioteket ved Grieg-Akademiet, mens noen av de mange bøkene med tema fra julen kommer fra HF-biblioteket.

Gamle prekener - Unike kilder

Mens alt dette er lett tilgjengelig og bare venter på at dere kommer på besøk, finnes også mye mer som er bevart i Manuskriptsamlingen og venter på å bli studert og publisert.

Ulike typer håndskriftsamlinger er opp gjennom tidene etterlatt til Universitetsbiblioteket fra familiene til forskjellige sogneprester. Her finner vi prekener prestene holdt, blant annet for de fire adventssøndagene.

Som eksempel kan vi nevne:

– De 14 forskjellige prekenene skrevet av Rasmus Haugsøen (1867-1951) fra årene 1900-1907 da han var prest i Bergen og i Solund er den største samlingen av Adventsprekener fra én prest i Manuskriptsamlingen.

– De eldste Adventsprekene som vi har i vår samling  finnes blant ulike prekener som ble skrevet av familien Frimann. Kanskje den mest berømte i familien var dikteren og diplomaten Peter Harboe Frimann (1752-1839). Hans far Peder Harboe Frimann (1713-1759) og bror Claus (1746-1829) var begge sogneprester. Det må være gjennom Claus at manuskriptene til faren som dateres fra midten av 1700-tallet ble bevart. Vi vet for eksempel at en preken som faren brukte på Nannestad i 1742 ble gjenbrukt av sønnen Claus Frimann på Rugsund i 1788.

– Den siste relevante samlingen er fire preker som Georg Døderlein Greve (1808-1879) brukte da han var sogneprest i Os mellom 1850 og 1873. Prekensamlingen ble levert til Spesialsamlingene ved Universitetsbiblioteket i november 2017.

Denne typen samlinger er unike kilder til studier av kirke- og lokalhistorie, forskning om språk eller skriftkultur.

Vi gleder oss til å ønske flere studenter og forskere med interesse for disse unike kildene velkommen etter gledelig juleferie!