Havforskningen skal bygges på Dokken

Publisert:20. desember 2018Oppdatert:20. desember 2018, 14:12
UiB-representantene glimret med sitt fravær da Havforskningsinstituttet i går da stortingspolitikerne, HI-direktør Sissel Rogne og Fiskeridirektør Liv Holmefjord, brakte nyheten om at nye lokaler havner på Dokken. Her tar Ruth Grung (Ap) selfie. Foto: Njord V. Svendsen

Nybygget for Havforskningsinstituttet skal plasseres på Dokken. Det ble offentliggjort torsdag.

Dokken eller Marineholmen? Dette har vært de heteste kandidatene i kampen om plassering av nybygg for Havforskningsinstituttet (HI) og Fiskeridirektoratet. Dokken, har HI selv sagt. Marineholmen, har UiB sagt, og vist til den marine klyngen. Tonen mellom HI og UiB har tidvis vært skarp.

Torsdag offentliggjorde Statsbygg, som er den som skal være byggherre, at de anbefaler at nybygget kommer på Dokken.

– Dette er en stor dag. Helt siden ordførertiden min har jeg vært opptatt av denne samlokaliseringen, sier Ove Trellevik fra Høyre til Bergens Tidende.

Offentliggjøringen kom under en pressekonferanse som startet klokken 12.30, og På Høyden kommer tilbake med mer.

Som Bjørvika

Det meldte seg åtte interessenter da Statbygg ba om innspill på aktuelle tomter. Dokken, Marineholmen, Hegreneset og Laksevåg var fire av disse. For å være aktuelle måtte tomtene være minst ti dekar store, og eier måtte være interessert i å selge til Statsbygg. Et annet viktig kriterium, og kanskje det som har vært mest diskutert, er tilgangen til dypvannskai. Det er ikke mulig på Marineholmen fordi store skip ikke kommer seg under Puddefjordsbroen.

– Dokken kan fort bli like viktig og sentral for utvikling av Bergen sentrum som Bjørvika er blitt for Oslo, sier Frp-politiker Helge Njåstad til Bergens Tidende. Han var en av flere politikere som hadde møtt fram i Media City Bergen for å være med på pressekonferansen.

Flytting i 2025

I dag er Dokken brukt til godsterminal. Men havnestyret i Bergen har vedtatt at godshavnen skal flyttes til Ågotnes. Det kan ikke skje før i 2025. Tidligere har Statsbygg sagt at det kan ta mellom seks og ti år før et nybygg for HI kan være klart.