Notiser om nye bøker og publikasjoner, samt notiser om personer som har fått priser, utmerkelser, jubileer eller er nyansatt ved UiB kan legges inn her. Vi krever en gyldig e-post-adresse på innsender for å sjekke autensitet, og vi modererer innlegg.

Minneord

Øyunn Hestetun

Det var med stor sorg vi mottok den triste meldingen om at vår gode kollega Øyunn Hestetun gikk bort den 19. juli etter lang tids sykdom.  Selv om vi visste at Øyunn var alvorlig syk og var forberedt på dette budskapet, kom det som et sjokk. Det er med takknemlighet vi minnes henne og hennes innsats i miljøet både som kollega, forsker, underviser og veileder.

Øyunn ble utdannet Cand. philol. fra UiB i 1978 og etter Pedagogisk seminar og åtte år som lektor ved Askøy videregående skole fikk hun «doktorandtjänst» ved Uppsala Universitet, der hun mottok Fil. Dr. graden i 1993. Samme år ble hun fast ansatt som førsteamanuensis i amerikansk litteratur og kultur ved Engelsk institutt, UiB. Fra Uppsala tok hun med seg en dynamisk forskerkultur, og fikk raskt sine nye kolleger ved UiB med på de gode faglige samtalene som ledet til fruktbare diskusjoner om kurs, pensum, faglig fornying, metoder og teori.

Øyunn var grundigheten selv i utførelsen av sitt arbeid på alle områder. Hun hadde bunnsolid kunnskap på sine egne forskningsfelt: først forholdet mellom litteratur og kultur, feministisk kulturkritikk og marxistisk kritikk, senere også postkolonialisme og økokritikk. Som veileder på Master og PhD nivå var hun uvanlig flink til å få studentene til å skrive, til å strukturere materialet og beherske forskjellige referansesystemer. Veiledning var for henne forskningsarbeid, og med sin faglige grundighet og nysgjerrighet ble det til at hun behersket studentenes forskningsmateriale like godt som kandidatene selv. Bøker var alltid en viktig del av livet hennes og hun sluttet aldri å lese. Når formen var dårlig ba hun andre lese Whitmans dikt for henne.

Øyunns grundighet som foreleser, redaktør, og deltaker i faglige diskusjoner var også viden kjent. Som redaktør, og som medlem av forskergruppen «Europas grenser», var hennes faglige innspill alltid verdsatt. Øyunn var generøs med sin tid og bidro gjerne med faglig kritikk; hennes konstruktive råd var alltid respektert. Øyunn hadde også et skarpt øye for tilsynelatende detaljer, som ofte kom oss kolleger til gode. Med grundigheten som varemerke sørget hun for å forbedre vår nynorsk, kommabruk, innfløkte formuleringer i studieplaner og klønete forslag til programstyrevedtak. Takket være Øyunn har vi forhåpentligvis lært å være flinkere, ikke minst når det gjelder studieplaner, der en uheldig formulering kunne ramme studentenes faglige ve og vel og studieprogresjon.

Øyunn var en fremragende foreleser og formidler. Hennes innlegg ved internasjonale konferanser ledet til invitasjoner til å sitte i doktorgradskomiteer i Danmark, Sverige og Australia. Samtidig var hun aktiv i American Studies Association of Norway og Nordic Association for American Studies både som deltaker og medarrangør av konferanser og workshops.

Studentene stod høyt på Øyunns prioriteringsliste. Hennes personlige motto som underviser og veileder – «Studentene er ikke her på grunn av oss; vi er her på grunn av studentene» – ble avspeilet i hennes holdning til og omsorg for studentene. Hun var ikke bare en akademisk veileder, men også en personlig støtte for sine studenter og kandidater. Mens pensumet i amerikansk litteratur og kultur var en fellesinnsats, fikk Øyunn oss til å søke de beste utgavene av pensumbøker til den mest gunstige prisen for å hjelpe til å redusere studentenes utgifter til bøker. Hennes omsorg for utenlandske studenter som slet med dårlig økonomi og ofte var isolerte var enorm. Hun organiserte innsamlinger av ymse slag for de som trengte hjelp og hennes dør var alltid åpen for dem. Medmenneskelighet og varme var Øyunns varemerke og hun var en ener i engelskmiljøet.

Etter å ha vært syk i over ett år gikk Øyunn av med pensjon i februar i fjor. Savnet av hennes faglige og menneskelige nærvær økte etter hvert som besøkene ble stadig sjeldnere. Ikke bare merket vi tomrommet oss kolleger imellom, men også tomrommet innen faget der hun hadde sin ekspertise. Selv om stillingen etter Øyunn med tiden erstattes, kan ingen erstatte henne som det gode menneske og kollega hun var.

Våre varmeste tanker går til familien, ektemannen Einar, sønnene Eivind og Jon med familie.

Kolleger og venner fra engelskfaget ved Institutt for fremmedspråk